Skip to content
Keratoconus, tot ce trebuie să știți despre simptome, cauze și tratament

Keratoconus, tot ce trebuie să știți despre simptome, cauze și tratament

Keratoconus, tot ce trebuie să știți despre simptome, cauze și tratament. Află în acest articol de blog cum trebuie abordată afecțiunea.

Cât de des vă gândiți la sănătatea ochilor? Permiteți-mi să ghicesc. Atunci când vă dați seama că trebuie să strângeți ochii pentru a privi televizorul. Sau atunci când ochii încep să vă doară nebunește fără niciun motiv.

S-ar putea să par ca mama ta aici, dar ar trebui să ai grijă deosebită de sănătatea ochilor tăi. Există atât de multe boli ale ochilor de care probabil nici nu ai auzit.

Când eram copil, lacrimile de sânge semănau mult cu ficțiunea. Apoi, am aflat că se întâmplă în mod real din cauza unei afecțiuni oculare rare numită haemolacria.

Dar nu sunt aici pentru a vorbi despre haemolacria în articolul de astăzi. Vreau să vă atrag atenția asupra unei boli oculare la fel de necunoscute, sub numele de keratoconus.

Dacă sunteți în jurul vârstei de 20 de ani, ar trebui să știți despre problemă. Keratoconus este diagnosticat în cea mai mare parte în timpul adolescenței sau la începutul celor două decenii.

Ce este keratoconus?

Keratoconus se întâmplă atunci când corneea (stratul în formă de cupolă din partea din față a ochiului) începe să se subțieze și să se umfle spre exterior.

Prinde forma unui con și provoacă vedere încețoșată. În majoritatea cazurilor, această boală e, de asemenea, capabilă să declanșeze sensibilitatea la lumină în rândul oamenilor.

Această boală se dezvoltă în general la ambii ochi dar un ochi este afectat mai mult decât celălalt. Problema începe să apară între 10 și 25 de ani și continuă să progreseze în următorii 10 ani sau poate mai mult.

În stadiile incipiente, această boală poate fi tratată cu ajutorul ochelarilor speciali. Dar dacă atinge un stadiu avansat, pacientul va avea nevoie de un transplant de cornee.

Simptomele keratoconului

Deoarece aceasta cauzează forma neregulată a corneei, poate duce la erori de refracție, cum ar fi miopia progresivă sau astigmatismul.

Când corneea se umflă spre exterior, luând forma unui con, poate provoca astigmatism neregulat. Și din moment ce partea din față se extinde, ochii tăi devin mai miopi. Nu veți avea nicio problemă să vedeți lucrurile de aproape.

Pe de altă parte, orice se află la distanță va părea neclar.

Simptomele keratoconusului se pot modifica pe măsură ce boala progresează, dar în general includ:

  • vedere dublă atunci când privești doar cu un ochi;
  • sensibilitate crescută la lumini puternice și strălucire. Acest lucru ar putea duce la probleme cu conducerea pe timp de noapte;
  • atât vederea apropiată, cât și cea îndepărtată devin neclare din cauza astigmatismului;
  • halouri în jurul luminilor puternice;
  • viziunea distorsionată;
  • dacă purtați ochelari de vedere cu prescripție, prescripția dvs. se va schimba frecvent.

Oftalmologul poate observa mai multe semne și simptome cu ajutorul unui examen ocular cuprinzător. Chiar dacă nu aveți probleme legate de vedere, lucrurile ciudate pot să apară din senin.

Examenele oculare anuale sunt importante pentru a vă feri de probleme.

La medicaloptic.ro vă puteți rezerva o consultație la optometriștii noștri calificați în magazinele noastre. Rezervați un consult sau vizitați magazinele noastre pentru examene oculare anuale.

Dacă simțiți modificări ale vederii, nu așteptați un an și efectuați imediat un examen oftalmologic.

Keratoconus: ce cauzează afecțiunea?

Dacă cineva din familie are această boală, e probabil să o primești și tu. Dacă sunteți un părinte cu această tulburare oculară, verificați ochii copilului dvs. în fiecare an, mai ales când este adolescent.

Inflamația ochiului din cauza alergiilor sau a astmului poate avea legătură și cu această afecțiune. În anumite studii clinice, medicii au găsit o posibilă legătură între keratoconus și retinita pigmentară și sindromul Down.

Cercetările sugerează că keratoconus apare din cauza slăbirii țesutului corneei. Orice fel de dezechilibru al enzimelor din cornee vulnerabilizează țesutul la radicalii liberi sau deteriorarea oxidativă, provocând astfel schimbarea formei.

Expunerea la razele UV declanșează stres oxidativ în ochi. Situația poate avea un rol în dezvoltarea keratoconusului. Ochelarii de soare sau ochelarii cu filtre vă protejează ochii de daunele cauzate de UV.

Așadar, folosiți protecție pentru ochi atunci când sunteți afară la soare.

Frecarea prea puternică a ochilor poate, de asemenea, să declanșeze keratoconus în timp. De asemenea, poate agrava starea dacă aveți deja această boală.

Tratamentul pentru keratoconus

Dacă boala dvs. este ușoară, medicul vă poate cere să utilizați ochelari de vedere. Ei vor îndoi razele de lumină de pe retină și vă vor oferi o viziune clară.

Cu toate acestea, dacă keratoconusul este mai avansat și progresiv, medicul poate utiliza și alte metode de tratament, cum ar fi reticularea corneei. În această procedură, țesutul cornean va fi întărit pentru a opri umflarea corneei.

Dacă ați avut Lasik sau orice intervenție chirurgicală de corecție a vederii în trecut, atunci reticularea corneei este cea mai bună metodă pentru dvs.

Cu toate acestea, dacă aveți un caz sever de keratocon, opțiunea pentru dvs. este un transplant de cornee. Nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece această operațiune funcționează în mai mult de 90% din cazuri.

După operație, pot trece câteva luni pentru ca vederea să se stabilizeze. Medicul dvs. vă va sugera să purtați ochelari de vedere până când corneea se va vindeca în mod complet.

Cazurile de transplant de cornee sunt extrem de reușite. Cu toate acestea, există întotdeauna o ușoară posibilitate de infecție a ochilor.

De asemenea, se poate ca sistemul imunitar al destinatarului să respingă grefa, după operație. Din acest motiv, un transplant de cornee este considerat, în general, ultima soluție pentru tratarea keratoconusului.

Întrebări frecvente despre keratoconus

1. Keratoconusul afectează vederea?

Orice modificare a formei corneei nu permite luminii să se concentreze corect pe retină. Astfel, vă veți confrunta cu probleme de vedere. Orice formă de eroare de refracție ce apare din keratoconus poate fi corectată cu ochelari.

2. Este keratoconusul o afecțiune gravă

Orice boală care vă afectează ochii și vă reduce acuitatea vizuală este considerată o problemă gravă. Gestionarea cu succes a problemelor oculare necesită examinări periodice ale ochilor.

3. Este keratoconusul un handicap?

Nu, keratoconusul este o tulburare a ochilor. Pe de altă parte, deficiența de vedere rezultată din keratoconus poate fi considerată ca fiind un handicap.

4. Lasik poate remedia keratoconusul?

Lasik este periculos pentru tratarea keratoconusului. Vă poate slăbi corneea și poate agrava starea de sănătate în care vă aflați la acel moment.

5. Poate keratoconus să dispară fără intervenție?

Keratoconus nu va dispărea de la sine. Cu toate acestea, anumite medicamente și proceduri chirurgicale pot opri umflarea corneei. Tratamentele vor împiedica vederea să scadă în continuare.

Vă aflați în căutarea unor servicii SEO sau de web design pentru afacerea dvs. din mediul online? Intrați în contact cu noi pentru a afla cum vă putem ajuta.

Prin servicii de link building, SEO off-page și SEO on-page website-ul dvs. poate beneficia de o creștere a vizibilității printre utilizatorii care formează publicul țintă. Nu mai așteptați! Luați chiar azi legătura cu un membru al echipei!

Back To Top
Search